In onze lezingen en coachingsgesprekken blijkt telkens weer dat de Nederlandse gewoonte om te kijken naar datgene wat níet goed gaat, ook bij het internetdaten overheerst.
Omdat oefenen in de praktijk je het meeste leert, gaan we meestal met de aanwezigen tijdens zo’n lezing een flink aantal profielen bekijken. Dan zie je namelijk het meest duidelijk wat we bedoelen met ’tussen de regels doorlezen’. Je oefent dan direct en leert daar het meeste van. En je ontdekt dat er veel meer leuke deelnemers in het bestand staan waarmee het zou kunnen klikken dan je eerst dacht.
Wat dan het meest opvalt is dat velen geneigd zijn om te kijken naar hetgeen minder leuk gevonden wordt in het profiel of naar wat men niet vindt passen bij zichzelf. Bij hen is het dus eigenlijk meer ‘zoek de verschillen’ in plaats van ‘zoek de overeenkomsten’. Als je zo denkt en de profielen bekijkt, vertelt dat ook iets over hoe je ten opzichte van het daten (en het vinden van een relatie) staat. Daarover meer in een volgend blog.
Als je kijkt naar de verschillen, begrijp je natuurlijk wel dat je veel minder aanknopingspunten ziet om een contactverzoek aan diegene te gaan doen. Als je kijkt naar de overeenkomsten zijn er ineens diverse redenen om een contactverzoek te willen doen of te accepteren.
Voorbeeld:
Tekst in profiel: Lang slank sportief met een korte baard en moderne bril. Houd van aktieve vakanties met voorkeur voor de wintersport. Geen hotelganger maar liefhebber van kamperen en reizen per auto.
De verschillen-zoeker zegt direct: "Oh nee, geen baard hoor. Bovendien vind ik kamperen creperen en daardoor wordt het dus niets."
De overeenkomsten-zoeker zegt: "Grappig dat hij ook van actieve vakanties houdt, dan vinden we vast iets wat we allebei leuk vinden om te doen. Kamperen is een tijd geleden, maar best wel weer eens de moeite waard om uit te vinden wat ik er nu van vind."
Het behoeft natuurlijk geen betoog dat de deelnemer die zich in dit voorbeeld eerst als verschillen-zoeker en daarna als overeenkomsten-zoeker opstelt, in het tweede geval veel meer kansen heeft dat dit contact kan leiden tot een relatie. Onze negen jaar lange praktijk heeft dat ook meer dan voldoende bewezen.
Als je de volgende keer weer eens door profielen bladert, vraag je dan eens af welk type jij bent: de verschillen- of de overeenkomsten-zoeker. Vraag je ook eens af waarom je dat type bent. Als je daar nog iets meer over wilt weten, lees dan gewoon een van onze volgende blogs; daarin gaan we dat toelichten.