Tijdens de zaterdagmiddagworkshop gaan de deelnemers onder andere aan de slag met het schrijven van de profieltekst over henzelf. Dat vinden de meeste singles namelijk een hele klus en het levert bijna een ‘writersblock’ op. Wat schrijf je over jezelf en hoe schrijf je het zo op dat het reacties oplevert? Vooral dat laatste is belangrijk. Want je kunt heel veel over jezelf vertellen, maar als dat saai klinkt of niet lekker leest, dan wordt er al snel verder geklikt. Je bent de aandacht van een gemiddelde datingsite-bezoeker immers sneller kwijt dan dat je ‘m vasthoudt.
Hoe begin je?
Ook zaterdag keurden de meeste deelnemers aan de workshop de profielteksten waarmee ze binnenkwamen af met opmerkingen als ‘waarom zet je dát er nu als eerste in?’ of ‘ik zou na zo’n zin al doorgebladerd hebben’ toen ze de teksten van elkaar hoorden. Alleen al door met andere singles samen aan de slag te gaan met hun profiel en het kritisch door te lezen, leverde dat al heel veel nuttige informatie op voor ze.
Ook voor jou zal vermoedelijk het schrijven over jezelf een van de lastigste stukken zijn van het inschrijven bij een datingsite. Je maakt het jezelf makkelijker als je het eerst eens hardop aan jezelf vertelt. In spreektaal dus. Want het moet vooral lekker lezen, natuurlijk klinken, bijna alsof je tegen iemand praat.
Verder helpt het, als je alle ‘aanloopjes’ weghaalt. Zinnen als ‘Leuk dat je mijn profiel bekijkt’, ‘Hallo, hier ga ik dus iets over mezelf vertellen’ en ‘Tja, ik ben niet op zoek maar schrijf me hier toch maar eens in’ schrap je direct. Degene die jouw profiel leest wil jóu leren kennen en heeft geen zin in kletsverhalen. Op een datingsite ben je dan al weggeklikt.
Wát wil de ander over jou weten?
Vele singles vinden het lastig om te bedenken wat ze over zichzelf zouden moeten opschrijven. ‘Zo bijzonder ben ik niet’, zeggen ze dan. Of: ‘ik heb niets speciaals of spectaculairs te melden’. Daarmee doe je jezelf tekort. In al die jaren (sinds 1998) dat ik datingcoach ben, heb ik nog geen enkele deelnemer gehad die niets bijzonders over zichzelf kon melden. Het komt eigenlijk vooral doordat we in Nederland niet gewend zijn om positieve dingen van onszelf in de spotlights te zetten; we hebben er namelijk genoeg.
Bedenk daarom eens wat jouw bijzondere kwaliteiten zijn. Soms helpt het om aan vriend(inn)en te vragen waarom ze met jou bevriend zijn of aan collega’s te vragen waarom ze jou waarderen. Bereid je voor: je hoort zomaar ineens een waslijst van al jouw bijzondere kwaliteiten voorbij komen!
Hóe beschrijf je die dan in een leuke profieltekst?
Eigenlijk gewoon zoals ik hierboven al zei: door die kwaliteiten in spreektaal te vertellen. Zoals je vriend(inn)en ze ook aan jou vertellen. Jij schrijft ze dan natuurlijk in de ik-vorm. Jij bent namelijk degene die zich voorstelt en dat doe je met de borst vooruit. Daarmee val je op en laat je jezelf zien. De lezer van je profiel voelt dat en raakt daardoor eerder in je geïnteresseerd; wordt makkelijker door je verhaal ‘gegrepen’.
Als je er een lekker lezend verhaal van maakt, houd je de aandacht vast en voor je het weet leest de bezoeker van je profiel je hele tekst. En dat is waar je het voor doet: je wilt de kans krijgen veel meer van jezelf te laten lezen dan iemand aan die ene profielfoto kan zien. Vertel dus in geuren en kleuren over jouw bijzondere kwaliteiten, zodat die ander als het ware voelt hoe jij geniet van een zeilrace op het IJsselmeer met beukende golven en een onvoorspelbare wind. Dán leest je profiel als een verhaal en zul je merken dat je veel meer leuke, persoonlijke contactverzoeken ontvangt.
Wil jij ook in één middag ontdekken hoe je het daten het beste aan kunt pakken en veel oefenen met bijvoorbeeld het schrijven van je profielteksten? Kom dan zaterdagmiddag 28 mei aanstaande naar de workshop Succesvol Je Droompartner Vinden in Amsterdam. Ik leer je graag alle fijne kneepjes zodat de tekst ook bij jou zo uit je pen rolt. Schrijf je nu in om je plaats te reserveren!