Eén blik en ze is verkocht. De vonken vliegen eraf. Hij knipoogt met een brede lach. ‘Zo, nu weet ik wat ‘De Klik’ is. Wat wil je drinken?’

 

Vrijwel iedere single is op zoek naar ‘De Klik’ tijdens het daten, maar wat is voor jou ‘De Klik’? Waar bestaat die uit? Wanneer voel jij ‘De Klik’? En hoeveel tijd geef je je date om ‘De Klik’ te voelen? Hoe kun je ‘De Klik’ teweeg brengen?

Een hoop vragen over een gevoel dat iedereen wil ervaren om te kunnen zeggen dat ‘het goed zit’ en toch nauwelijks iemand kan beschrijven.

 

Vaag en kristalhelder

Het is intrigerend dat ‘De Klik’ aan de ene kant super vaag is en aan de andere kant kristalhelder. Want wie ik het ook vraag, iedereen weet wat ‘De Klik’ is. Sommigen gaan stralen en vertellen vol verve wat voor hen ‘De Klik’ is. Je ziet hun ogen twinkelen als ze vertellen dat ze De Ware tegenkwamen en meteen wisten dat het goed zat; direct op dezelfde golflengte zaten en elkaar begrepen. Vlinders voelden en de date uren duurde.

Anderen gaan in de peins-stand en beginnen met uh’s en ah’s een onsamenhangend verhaal waar geen touw aan vast te knopen is. Het boeiende is, dat iedereen toch vol zekerheid en stelligheid vertelt dat bekend is wat de ‘De Klik’ is.

 

Wat zoek je?

Als je dan aan het daten bent, wat zoek je dan om ‘De Klik’ te kunnen voelen. Waar let je op, wat moet er zijn of juist niet, wat zijn de eerste signalen, wanneer herken jij ‘De Klik’?

Als ik deze vragen stel aan singles, wordt er meestal geantwoord dat ze niet zozeer zoeken maar dat het ‘vanzelf’ gaat. Je voelt ‘De Klik’ of niet. Weinigen geven aan, dat er een soort tussenfase is. Een fase waarin je nog niet zeker weet of ‘De Klik’ er is of komt.

De vraag is dan natuurlijk hoe je daarmee omgaat. Is dat direct een dealbreaker, haak je af als je ‘De Klik’ niet voelt of geef je jezelf en de ander nog een kans tijdens een tweede date om te ontdekken of ‘De Klik’ er komt.

 

Waar let je op?

Waar je op let bij de ander, is bij de meeste singles een onbewust proces. Als het gezellig is, jullie makkelijk met elkaar in gesprek zijn, plezier hebben en de tijd vliegt en wellicht al de behoefte elkaar aan te raken, dan zijn dat al de nodige elementen die kunnen leiden tot ‘De Klik’.

Het is nog geen garantie, want hoe iemand eruit ziet, ruikt, zich verzorgt, omgaat met bijvoorbeeld de ober of willekeurige voorbijgangers die iets opmerken, dingen zegt (of juist zwijgt) zijn ook onderdelen van de onbewuste ‘toetsing’ die tot ‘De Klik’ kunnen leiden.

 

Onbewust

Als je eens terugdenkt aan een date en je probeert te ontdekken wat er allemaal aan gedachten en gevoelens bij je gespeeld heeft, zul je versteld staan wat het is en hoe dat gegaan is. In die milliseconden die voorbij zijn gegaan, heeft er zich bij jou van binnen op onbewust niveau veel meer afgespeeld dan je je op dat moment waarschijnlijk bewust was.

Met de singles die ik coach, bereid ik hun date altijd voor en evalueren we die achteraf. Aan het verhaal dat ze me dan vertellen, kan ik al aflezen wat er van binnen bij ze gebeurd is. Ze hebben aannames gedaan op basis van wat ze hoorden, zagen en voelden. Daaruit vloeien soms ook al conclusies voort. We maken dan even pas op de plaats om helder te krijgen wat er precies was en wat je er bijna onbewust zelf van gemaakt hebt.

Dat kan een enorme invloed hebben op ‘De Klik’, zowel in positieve als in negatieve zin. En daardoor heeft die single de kans om in de tweede date te toetsen hoe het echt staat met ‘De Klik’. Dan kunnen ze van dat onbewust ervaren naar bewust waarnemen en voelen. Bewust ontdekken wie die ander is en of jullie bij elkaar passen en voelen of ‘De Klik’ er is.

 

Het belang van ‘De Klik’

De vraag die er nog ligt, gaat natuurlijk over het belang van ‘De Klik’. Sommige singles spreken geen tweede date af als ze tijdens de eerste date ‘De Klik’ niet voelen. Anderen kunnen die beslissing ook uitstellen tot na de tweede of derde date.

Uiteindelijk wil elk stel ‘De Klik’ voelen. Het geeft het gevoel dat je het leuk vindt om samen te zijn, elkaar kunt vinden, plezier hebt, het gezellig hebt, de ander leuk vindt. Om verliefd te kunnen worden, geven singles aan dat ze ‘De Klik’ willen voelen, zelfs nodig hebben. Ja.

Als er geen ‘Klik’ is, dan wordt zelden of slechts aarzelend overgegaan tot het afspreken van een tweede date. Er wordt dus een groot belang aan toegekend; het is voor velen zelfs doorslaggevend. En toch is er ook dan hoop…

 

Hoe kun je ‘De Klik’ teweeg brengen?

Je gaat nu vast zeggen: ‘Ja, allemaal leuk en aardig, Denise, maar ik wil ‘De Klik’ gewoon voelen en anders ga ik niet verder na de eerste date. Kun je me dan ook vertellen hoe ik het ontstaan van ‘De Klik’ kan beïnvloeden?’

Ik ben blij dat je die vraag stelt, want ja, dat kun je zeker. Jij hebt altijd invloed op het ontstaan van ‘De Klik’. Ik vertel je daar dadelijk graag meer over. Voordat ik dat doe, neem ik je even mee naar het restaurantgedeelte van een Van der Valk hotel waar ik afgelopen week een zakelijke afspraak had. Aan het tafeltje naast me vond overduidelijk een eerste date plaats. Natuurlijk spits ik dan vanzelf mijn oren en zorg ik dat ik goed zicht op dat tafeltje heb om te zien wat er gebeurt; dat kan ik als dating coach niet laten 😉

Wat er gebeurde aan dat tafeltje was kenmerkend voor veel eerste dates. Een beetje wennen aan elkaar, geholpen door de komst van de serveerster en het maken van de keuze voor een drankje. De man stelde voor om ook een bittergarnituur te laten komen, waar zijn date aarzelend op in ging.

 

Het gesprek dat toen op gang kwam, ging over het mooie weer, de perikelen op het werk nu er steeds vaker ook weer kantoordagen worden ingepland en over de vakantie die ze al dan niet met een verblijf elders hadden ingevuld. De één was in Nederland gebleven en voornamelijk thuis; de ander was naar Griekenland geweest om te eiland-hoppen met een backpack. Met een onderbreking door de serveerster kabbelde het voort. De man lekker ontspannen met de armen op tafel leunend, de vrouw tegen de rugleuning van haar stoel.

Toen mijn gesprekspartner even van tafel was, had ik de gelegenheid nog wat beter te kijken en luisteren. Hij bleek lekker op zijn gemak te zitten vertellen, zij luisterde geboeid en stelde af en toe vragen. Ze lachten om de anekdotes en in de loop van het gesprek deed zij ook steeds vaker een duit in het zakje. Ze kwam wat vaker naar voren zitten om op het tafellaken iets met haar vingers te schetsen of haar verhaal wat kracht bij te zetten met mimiek en gebaren. In de drie kwartier dat ze er inmiddels zaten, was de sfeer geanimeerder geworden en meer in balans.

Na een uurtje maakten ze aanstalten om weer te vertrekken en vroeg de man zijn date hoe ze het had gevonden. Ze gaf aan het wel gezellig te hebben gevonden maar dat ze nog geen ‘Klik’ voelde. Toen hij haar vertelde dat hij het ook gezellig had gevonden en het leuk vond om met haar samen te zijn en voor de volgende keer een strandwandeling voorstelde, gaf ze aan daar nog even over na te willen denken. Hij keek een beetje beteuterd en had blijkbaar op meer enthousiasme gehoopt. Ze namen afscheid en hij liep naar de bediening om af te rekenen.

 

Optimaler

Er is grote kans dat tussen deze twee singles meer had kunnen gebeuren tijdens deze eerste date dan nu het geval was.

Allereerst is aan een tafeltje zitten en een drankje drinken niet de beste keuze om een ontspannen date te hebben. De kans dat er ongemakkelijke stiltes vallen is aanzienlijk, net zoals je door statisch aan zo’n tafeltje te zitten niet echt uit de verf komt. Het is dan veel lastiger om ‘De Klik’ teweeg te brengen. Kies daarom voor een ander soort date.

Ten tweede is het van belang dat er een goede balans is in het gesprek. Die kun je bereiken door je goed voor te bereiden en tijdens het gesprek erop te blijven letten dat je telkens de balans zo’n beetje in evenwicht brengt. Met de juiste gesprekstechnieken lukt dat prima. Zeker als je zelf een prater bent, is het goed om ook af en toe stiltes te laten vallen. En als jij het zelf lastig vindt om het gesprek gaande te houden, is het handig om vooraf goed na te denken over en te oefenen in de manieren waarop je daar verandering in aan kan brengen. Dat doe ik regelmatig met de singles die ik coach, zodat ze niet alleen in dates daar handiger in worden maar ook in hun werk en straks in hun relatie.

Ten derde werd het gesprek ook ongemakkelijk door de manier waarop het afgesloten werd. Dat heeft met timing in de date te maken en ook met de manier waarop je je date-strategie hebt voorbereid. Met de singles in het datingcoachingsprogramma oefenen we dit veelvuldig. Dat helpt enorm om dat ongemakkelijke moment te vermijden en die eerste date succesvol af te sluiten. Je weet wat je wel en niet kunt zeggen en hoe je dat doet. En je ontdekt het allerbelangrijkste: welk moment je daarvoor het beste kunt kiezen.

 

Kort samengevat

‘De Klik’ is voor iedereen weggelegd en als je ‘m niet meteen voelt, is er nog alle kans dat het gaat gebeuren. Geef jezelf en de ander daarom de ruimte en gelegenheid en dus ook een tweede date, want als het leuk en gezellig is, is dat een goede voedingsbodem voor ‘De Klik’ en kan het dus zomaar de volgende keer gebeuren.

En om je geluk een handje te helpen, kun je me natuurlijk ook gewoon vragen samen jouw dating-aanpak onder de loep te nemen.

 

 

Lees meer over de Succes-Strategie voor het daten in mijn gratis E-Book    of

ga meteen de stappen zetten aan de hand van de uitgebreide Stap-voor-stap handleiding die heb ik geschreven.