Eén van de aspecten die jij en je date in jullie kennismakingsperiode verder zullen gaan ontdekken, is of je ook financieel bij elkaar past. Het is misschien niet iets waar je meteen aan denkt, maar het is wel een belangrijk aspect.
Spaarzaam of 'big spender'?
Stel je eens voor dat de een elke cent omdraait en de ander meer van het type 'big spender' is. Dan zullen er zich ongetwijfeld regelmatig momenten in jullie relatie gaan voordoen, waarop geld een issue is. De charme van de spaarzame partner is in het begin misschien nog boeiend, maar zal de 'big spender' op den duur waarschijnlijk gaan irriteren. Andersom kan het royaal geld uit kúnnen geven voor de spaarzame partner ook iets fascinerends (misschien wel onweerstaanbaars) hebben omdat hij of zij dat zelf niet kan, maar hem of haar op den duur heel nerveus maken. Of het verschil tussen deze partners te overbruggen is, zal moeten blijken. De ervaring leert dat het een flinke uitdaging is.
Als je elkaar financieel gaat ontdekken begint dat al bij de eerste ontmoeting(en). Als je veilig date, ontmoet je elkaar in een grand-café of andere locatie waar je iets met elkaar drinkt en/of eet. Als het moment komt dat de rekening betaald moet worden, kan het zijn dat de een aanbiedt alles te betalen of dat er door één van beiden verwacht wordt dat jullie de rekening delen. De manier waarop dat verloopt is jullie eerste financiële kennismaking. Zit je date te wachten totdat jij aanbiedt alles te betalen (wordt er misschien op gezinspeeld of naartoe gewerkt?), of is je date je al voor en heeft hij of zij discreet al even aan de ober betaald toen jij naar het toilet was?
Bij het betalen van jullie consumpties geeft -hoe onbenullig het wellicht ook lijkt- ook het geven van een fooi en de manier waarop dat wordt gedaan een indicatie. De een wordt daarin misschien (te) ruimhartig gevonden, de ander wellicht te krenterig. Het klinkt misschien gek, maar in een relatie kan één van de partners zich heel vervelend, zelfs opgelaten voelen als de ander dit op een heel andere manier doet dan hij of zij zelf gewend is. Ik heb er in coachingsgesprekken voldoende voorbeelden van gehoord.
Het ontdekken van jullie handelwijze tijdens de eerste ontmoeting(en) is de opmaat voor wat jullie tijdens het vervolg van jullie relatie zullen merken. Denk daarbij aan de manier waarop straks de kosten van het huishouden, de huur/hypotheek enzovoorts verdeeld worden. En ook aan het bedrag dat je besteedt aan het verjaardagscadeau voor je familieleden, goede vrienden bijvoorbeeld. Of het soort kaarten dat je voor een concert bestelt (sta je op het veld of wil je eerste rang zitten) en het bedrag dat je uit wilt geven aan je vakantie. Allemaal voorbeelden waaruit blijkt hoe je met geld omgaat en die, als jullie je relatie verder aan het uitbouwen zijn, duidelijk zullen maken of jullie bij elkaar passen.
En wat nu als je ontdekt dat er verschillen tussen jullie zijn?
Dan is het moment aangebroken dat je met elkaar gaat bespreken of je een modus kunt vinden waar jullie je allebei goed bij voelen. Dat betekent dat je allebei wat water bij de wijn zult moeten doen en zodoende gaan ervaren of het duidelijk maakt dat jullie wegen zich beter kunnen scheiden of dat jullie relatie er sterker door wordt. Het is in ieder geval van belang om hierover met elkaar in gesprek te gaan en blijven én je gevoel te volgen.