Een donkergrijze broek met een iets lichter grijze trui en een lichtgrijs overhemd. Dat droeg Wytze toen hij bij me binnenstapte. Een mooie combinatie die hem goed stond. Zijn vriendelijke lach en uitgestoken hand maakten meteen duidelijk dat hij makkelijk contact legt.

Dat bleek ook zijn kracht in het daten. Met zijn profiel bleek hij het wat klassiekere type vrouw aan te trekken en na een mail terug aan haar kwam het ook meestal tot een afspraak. Tot zover dus niets aan de hand, zou je denken.

Waarom hij dan toch bij mij op kantoor kwam? Om twee redenen. Allereerst omdat hij eigenlijk een ander type vrouw zou willen ontmoeten en ten tweede omdat het meestal bij één date bleef. Hij wilde van mij graag weten hoe hij verandering kon brengen in zijn date-resultaten.

 

Oorzaak en gevolg

In het gesprek dat we vervolgens hadden, vertelde Wytze meer. In zijn eerste huwelijk had hij vaak het verwijt gekregen dat hij te casual gekleed ging. Zijn voormalige partner hield van een wat meer verzorgde stijl en liefst ook in dezelfde kleurlijn. Omdat hij daar zelf niet zoveel gevoel voor had, regelde zij in de loop der jaren zijn garderobe. Toen ze anderhalf jaar geleden uit elkaar gingen, was dat waar zijn kledingkast vol mee hing. Hij was het gewoon blijven dragen in de veronderstelling dat hij er dan in ieder geval netjes uitzag.

Wat hij zich niet realiseerde, was dat hij zich nooit had afgevraagd of hij dat wel was of dat hij nog steeds de ‘aankleedpop’ van zijn voormalige vrouw was. Toen ik hem die vraag stelde, bekende hij direct dat hij zelf veel liever een wat stoerdere spijkerbroek met een goed overhemd zou dragen. Maar hij was onzeker geworden of hij wel de juiste combinatie zou uitzoeken en bleef dus maar dragen waarvan hij wist dat het goed was.

 

Uitstraling

We kwamen uit op een gesprek over uitstraling. Over wat je kleding vertelt over wie je bent. Over wat de ander dan afleest en verwacht. Met de vraag of hij in het echt een grijze muis is, raakte ik het tere punt. ‘Nee, zeker niet’, verzekerde hij me direct. Wat voor een overhemd hij dan zou uitzoeken bij die spijkerbroek? “Nou, in ieder geval een bijzonder dessin of een sprekende kleur.”

Al doorpratend, bleek Wytze vroeger degene te zijn geweest die verrassend uit de hoek kon komen. In zijn huwelijk was dat steeds verder afgevlakt, maar inmiddels begonnen zijn vrienden de oude Wytze weer terug zien komen. Wat meer aanwezig in het gezelschap, op durven komen voor zijn mening, door een grappige opmerking de lach in het gesprek kunnen brengen.

‘Ik ben echt geen grijze muis, Denise’, benadrukte hij nogmaals. Ondanks zijn grijze outfit kwam er steeds meer kleur en leven in zijn uitstraling toen hij meer vertelde. Het was toen nog maar een kleine stap naar het antwoord op zijn vraag waarom hij altijd het klassieke type vrouw aantrok. Hij bleek een snelle leerling en nam zich voor dat weekend te gaan shoppen. Omdat hij in de regio woont, kon ik hem nog wat suggesties doen van zaken die ook goed advies geven en eerlijk zijn daarin.

 

Verwachtingen

Dat hij moest gaan zorgen dat zijn uitstraling ging veranderen, was hem inmiddels helder. Het maakte hem echter nog niet duidelijk waarom de dates geen vervolg kregen. Ze waren geanimeerd en duurden meestal wel zo’n twee uur; voor hem een teken dat het wel goed zat.

Daarom spraken we over de verwachting die hij met zijn profieltekst en zijn grijze outfit wekte. Hij ontdekte dat wat zijn vrienden over hem zeggen en hoe ze hem ervaren, niet in zijn profiel beschreven staat. En dat hij ook heel vaag is over het type vrouw dat hij aantrekkelijk vindt. Om nog maar te zwijgen over de beschrijving over zichzelf, die inmiddels niet meer goed vertelt wie hij echt is.

Hij trok zelf de conclusie dat zijn dates dus een andere man verwachten dan hij nu in werkelijkheid blijkt te zijn. Zijn foto’s bevestigen ook nog eens wat in zijn tekst staat, dus gek is het niet. Maar als zij de ware Wytze ontmoeten, is het voor hen merendeels een tegenvaller omdat zij iemand anders tegenover zich verwachten. Het tweede kwartje viel ook.

 

Opvallen

Wytze was zich tijdens het gesprek bewust geworden dat hij onzichtbaar was voor de vrouwen die hij echt aantrekkelijk vindt. Zij zouden geen moment bij zijn profiel blijven hangen. Niet door de foto’s en niet door de tekst.

Natuurlijk was er nog meer nodig dan andere kleding kopen, nieuwe foto’s en een nieuwe profieltekst maken. Dat Wytze in zijn relatie zichzelf zover had ingeleverd, heeft een oorzaak en die moet worden aangepakt. Allereerst om te voorkomen dat hem dat in een nieuwe relatie weer overkomt én om te zorgen dat hij echt kan laten zien wie hij is. Er was werk aan de winkel. Wytze heeft zich daar in de weken daarna vol op gefocust via het datingcoachingsprogramma. En met succes.

 

‘Ik ga wel opvallen in mijn nieuwe outfit’, zei hij een paar weken later. Hij had een gewerkt, kobaltblauw overhemd gekocht, zodat de foto’s kleur zouden krijgen. We bespraken dat dat opvallen vooral moet komen van de manier waarop hij zichzelf kan laten zien. Door wie hij is, zoals zijn vrienden hem ook waarderen. ‘Dat gaat me lukken’, zie hij overtuigd toen hij de deur uitliep.

 

Wil jij ontdekken waarom je nu nog onzichtbaar bent? Helder krijgen wat je tegenhoudt om te laten zien wie je bent en de partner aan te trekken die jij graag wilt? Vraag dan een gratis strategie-gesprek aan om samen met mij te ontdekken langs welke weg je dat gaat bereiken.