Gisteren was ik in een restaurant getuige van een eerste date tussen een man en vrouw. Aan de tafel schuin tegenover de mijne hadden zij net plaats genomen en een kopje koffie besteld. Het was voor beiden zichtbaar spannend, waarschijnlijk herkennen jullie dat gevoel wel. En omdat er zo vaak gevraagd wordt hoe zo’n eerste gesprek het beste aangepakt kan worden, geef ik hieronder zes tips zodat je het beste uit de verf komt.
1. Trek iets aan waarin je je heerlijk voelt. Let er vooral op dat het je ‘past als een jas’ zodat je niet steeds hoeft te letten op je kleding. Niets is slechter voor je zelfvertrouwen dan een shawltje dat steeds wegglijdt of een pullover die je net te kort vindt, daar blijf je aan sjorren.
2. Straal uit dat je gekomen bent om iets meer van elkaar te weten te komen. Dat doe je door ‘toegankelijk‘ te zijn. In je houding betekent dat, dat je je handen op tafel legt (duidt erop dat je niets wilt verbergen) en bijvoorbeeld eerder voorover leunt aan tafel dan ver achterover in je stoel (dan zoek je afstand). Met je handen op tafel en iets voorover geleund, neig je naar je gesprekspartner toe, spreekt er uit je houding interesse in de ander.
3. Bestel een gezellig kopje koffie of thee (bijvoorbeeld cappuccino of thee met iets lekkers erbij). Dat zorgt voor een beetje afleiding (‘wat zullen we kiezen’) en is verder nog heerlijk neutraal. Een tweede kopje kan dan ook vervangen worden door een wijntje of biertje als de stemming goed is. Bewaar een driegangen-diner voor een andere keer. Als je date tegenvalt, duurt je afspraak drie gangen te lang.
4. Zorg voor een goede gespreksbalans. Dat betekent in de praktijk dat je ervoor zorgt dat jullie allebei aan het woord komen. Vertel dus iets kleins over jezelf en vraag vervolgens hoe dat bij je date zit. Zodoende komen jullie allebei aan bod en kun je aftasten of jullie een beetje op één lijn zitten.
5. Houd het spannend door slechts een deel van je levensverhaal te vertellen. Er moet bij de ander het gevoel ontstaan ‘daar wil ik meer over weten’ en ‘van hem/haar wil ik meer weten’. Zodra dat gevoel ontstaat is er namelijk aanleiding om een nieuwe afspraak te maken en kun je het contact uitbouwen. En als dat gevoel er bij één van beiden niet is, dan ligt niet je hele ‘hebben en houwen’ bij een vreemde uitgestort. Enne….. je snapt natuurlijk wel dat je relatieverleden met alle ins en outs zeker in deze eerste fase niet het meest geschikte onderwerp is.
6. Blijf waarnemen hoe de ander op je reageert. Hoewel dat in het vuur van het gesprek en door de spanning misschien minder makkelijk is, is het raadzaam om vooral het non-verbale gedrag van je gesprekspartner gade te blijven slaan. Als die steeds verder achterover leunt, de handen van tafel haalt, oogcontact mijdt en tekenen van verveling laat zien, is ’t hét moment om aan te geven dat je er vandoor moet. Je merkt dan vanzelf of je gesprekspartner voor de vorm protesteert of graag direct een nieuwe afspraak maakt. In het laatste geval haak je daarop natuurlijk direct in als jij dat ook wilt. En ach, soms ontdek je net als mijn vriendin dat je bijna ongemerkt bij een pizzeria terecht bent gekomen (zie reactie op dit eerdere weblog).
En dat stel van gistermiddag? Zij zag hem direct al zitten, was duidelijk zeer gecharmeerd van hem. Hij was meer het type van ‘kat uit de boom kijken’ en moest van zichzelf nog even afstand houden; haar enthousiaste reactie overweldigde hem ook een beetje. Aan het eind van het gesprek noteerde zij gretig zijn verdere gegevens en beloofde hem snel te zullen bellen. Ben benieuwd of zij kan wachten tot morgen….!! Omdat ik ze niet ken, zal ik dat waarschijnlijk nooit horen (helaas!).
Fijne Paasdagen gewenst!