Deze keer wil ik eens een heel ander aspect van het daten belichten: jaloezie. Wat doet het met je als je aan het daten bent? Eerst even wat voorbeelden van vragen tijdens lezingen en workshops die hierover gaan.
Als voorbeeld noemt iemand het feit dat er een contact is gelegd, één of meerdere dates zijn geweest en uitgesproken is dat ze elkaar beter willen leren kennen om te ontdekken of er een relatie in zit. Het steekt dan dat de ander toch nog steeds ingeschreven staat bij de datingsite en regelmatig online is. Het blijkt dat de vraagsteller dus de datingsite in de gaten houdt om te zien of zijn/haar date daarop nog actief is. Sommigen noemen dat jaloezie, anderen vinden het normaal dat je op die manier toetst of iemand betrouwbaar is.
Of het voorbeeld van iemand anders die merkte dat de nieuwe date nog regelmatig contact had met de ex-partner en dan de nieuwe relatie besprak. Is dat jaloezie of ben je ‘alleen maar’ alert of die oude relatie echt afgesloten is? (Het bespreken van de nieuwe relatie met anderen doe jij waarschijnlijk ook?)
Als je een voordeel van jaloezie zou willen noemen bij het daten, dan zou je kunnen zeggen dat het ervoor zorgt dat je alert blijft en je je niet direct op een roze wolk laat plaatsen; je blijft signalen opvangen die goed zijn om nog eens nader te bekijken.
Het nadeel ervan is dat je je daarmee niet onvoorwaardelijk open stelt voor het contact. In de praktijk betekent het dat je eerder geneigd bent om de ander telkens aan een soort kruisverhoor te onderwerpen. Vragen als ‘waar was je’, ‘waar ga je naartoe’, ‘ga je daar alleen heen’, ‘zijn daar alleen mannen/vrouwen’, etc. zorgen er al gauw voor dat je een minder open en minder plezierige sfeer creëert. De ander voelt zich in het nauw gedreven en te sterk gecontroleerd. Juist in de fase van het eerste contact leggen is daar geen aanleiding toe en jaag je er iemand eerder mee bij je vandaan dan dat je hem of haar uitnodigt dichterbij te komen.
Een ander aspect van jaloezie is dat je bijna aan ´wishful thinking´ doet. Hoe meer je in je hoofd bezig bent met wat er allemaal aan negatieve zaken kan gebeuren, des te eerder zul je die ook in de praktijk gaan ervaren. En je zegt dan waarschijnlijk ´zie je wel, dat zag ik al aankomen´. Als je uitgaat van een pósitieve situatie, zal díe werkelijkheid worden. Je mag kiezen wat je voorkeur heeft.
Vaak denken mensen dat jaloezie een gegeven is, je bent jaloers of niet. Als je dat wilt denken, dan gebeurt het ook zo. Als je het liever anders wilt, kun je daar zélf verandering in aanbrengen. Zodra je namelijk stevig in je schoenen staat, weet wat je waard bent, ervan overtuigd bent hoe leuk en lief je bent en hoe geweldig het is om met jou een relatie te hebben, dán is er geen reden voor jaloezie. Je zult dan merken dat je date gewoon voor je gaat en jullie relatie centraal staat bij jullie allebei.
Als je je jaloezie kwijt wilt, dan kun je daar dus zelf wat aan doen. Je kunt ook aan je coach vragen wat voor jou de beste aanpak is. Eén ding is zeker: je hebt meer kans van slagen met daten als je hiermee aan de slag gaat.