In menige evaluatie van een date die ik met een single doe, melden ze me dat ze twijfels voelen, vragen hebben, denken dat er nog wat haken en ogen aan hun date zitten. Het eerste wat ik ze dan vraag is: ‘Heb je dat ook gedeeld met je date?’

Als jij lijkt op de meeste singles die ik spreek, weet je het antwoord al wel. Er zijn grofweg drie mogelijkheden, uiteraard met allerlei tussenvormen die erop lijken:

  1. Je hebt aan het einde van de date afgesproken dat jullie elkaar nog laten weten wat je ervan gevonden hebt (= vermoedelijk: het blijft bij één date)
  2. Je geeft de ander het voordeel van de twijfel en spreekt nog een keer af
  3. Je vertelt de ander dat je de match niet ziet of onvoldoende overeenkomsten ziet om nog een date af te spreken.

(Natuurlijk is er ook de optie dat je enthousiast bent en graag –bij wijze van spreken- morgen alweer afspreekt, maar die hoort niet bij het lijstje van wat je doet als je twijfelt, nadenkt, etc. )

 

Wat is er echt gebeurd?

Het is interessant om te kijken naar wat er echt is gebeurd tijdens je date. Wat heb je gevoeld, wat heb je waargenomen, wat waren de woorden of zinnen wellicht ook blikken of gebaren die je aan het denken gezet hebben?

En eigenlijk ook: wat heb je afgewogen?

Dan volgt nog een vraag: wat heb je daarvan gedeeld met de ander? Welke vragen heb je gesteld om dat te toetsen of is het bij jouw aanname gebleven? In welke mate heb je gedeeld wat je gevoel is, zodat de ander de kans heeft om daarop te reageren? Ik weet zeker dat menige lezer nu tegen dit scherm vertelt dat hij of zij dat echt niet heeft gedaan of doet. ‘Ik ben gekke Gerrit niet, Denise.’ ‘Jij hebt mooi praten, maar dat is wel heel kwetsbaar tijdens een eerste date, zover ben ik dan nog niet.’

 

Wat betekent dat voor jou en je date?

Het zou zomaar kunnen betekenen dat je niet uit je date hebt gehaald wat je wilt en wat er mogelijk is. Dan doet dat aan jullie allebei geen recht.

Soms (eigenlijk: best vaak) heb je niet in één date helder of jullie bij elkaar zouden kunnen passen. Als ik naar alle brieven, mails en gesprekken kijk met zovele singles, kan ik je talloze stellen aanwijzen die na de eerste date nog niet overtuigd waren van de match. En ja, in de evaluatie heb ik ze dan best wel eens moeten ‘overtuigen’ om nog een tweede date aan te gaan. Wel gedegen voorbereid natuurlijk, maar dat weten de singles die het programma al bij mij volg(d)en.

In die voorbereiding kijken we natuurlijk naar wat je wilt weten om goed af te kunnen wegen of je date ‘relatiemateriaal’ is, om het oneerbiedig te zeggen. Of het de moeite waard is om met hem of haar te gaan verkennen of jullie bij elkaar passen.

 

Daarvoor zul je verder moeten gaan dan de gebruikelijke small talk tijdens een eerste date. Dat lukt je door te delen wat je voelt, de vragen te stellen die op het puntje van je tong liggen maar je normaal gesproken tijdens de eerste date niet aan zou kaarten, je voor te bereiden zoals je je bij wijze van spreken voorbereidt op een sollicitatie*. Dat is dus meer dan je jas van de kapstok pakken en de deur uit gaan.

 

Wat het je oplevert?

Dates die vele malen effectiever zijn dan je tot nu toe hebt gehad.

Een eerlijke kans voor jullie allebei om tot je recht te komen; te laten zien wat voor een mooi, boeiend, leuk, interessant mens je bent, die het waard is om beter te leren kennen.

Een heel ander gesprek dan de small talk van de meeste eerste dates…..

 

Wat je ervoor nodig hebt?

Lef, moed, durf, kwetsbaarheid kunnen tonen, woorden vinden om te vertellen wat je voelt. Vaardigheid in vragen stellen die tot waardevolle antwoorden leiden. En dat kun je. Dat lieten die talloze singles die ik heb gecoacht in de praktijk zien. Met al die trouwkaarten, brieven, geboortekaartjes hier aan de muur van mijn kantoor als het tastbare bewijs daarvan.

 

 

Wil je leren hoe je op deze manier kunt gaan daten? Start dan vandaag nog met het datingcoachingsprogramma Vind je partner in 100 dagen. Dan leer je dit en nog talloze andere waardevolle vaardigheden om de juiste partner te vinden. Wil je met me overleggen wat de beste keuze is die bij jou past? Vraag dan het gratis Strategie-gesprek aan en maken we samen de afwegingen. Je kunt natuurlijk ook eerst het gratis E-Book lezen om aan het einde al een eerste ontdekking te doen met de vragen die je daar kunt beantwoorden.

 

* op dezelfde dag dat ik dit blog schreef, schreef Marloe Jolij vanuit haar vakgebied een bericht op LinkedIn dat laat zien dat ditzelfde onderwerp speelt in sollicitaties en bij het aantrekken van nieuwe collega’s. Zeer lezenswaardig, dus klik nog even door en lees vanuit haar invalshoek wat ze je daarover kan meegeven.