Steeds vaker wordt mij gevraagd hoe je het beste kunt verwoorden dat je iets hebt of bent dat afwijkend is. Afwijkend in de zin van: overgewicht hebben, gehandicapt zijn, een ziekte of aandoening hebben, korter of langer dan gemiddeld zijn, brandwonden of een wijnvlek hebben, etc. Voorbeelden van vragen die gesteld worden zijn dan: noem je dat wel of niet in je profiel, plaats je wel of niet een foto waarop het eventueel zichtbaar is, wanneer vertel je het in het contact dat je legt, etc.
De vraag die eraan vooraf gaat
Veel singles die met deze vraag worstelen, help ik het meest door ze de vraag te stellen die ervóór hoort: hoe ga je zelf met je 'anders-zijn' om? Hoe doe je dat in je dagelijkse leven?
Als iemand die jou niet kent opbelt en je hebt een leuk gesprek, breng je dan uit jezelf -zonder aanleiding- direct ter sprake dat je 'anders' bent? Als je op een verjaardag of een receptie gezellig in gesprek raakt, vraag je die ander dan meteen wat hij/zij vindt van het feit dat jij 'anders' bent? Als iemand je aanspreekt in de foyer van de schouwburg, zeg je dan eerst 'Voordat we verder praten, moet je wel weten dat ik…… heb/ben'?
Zolang je zelf het gevoel hebt dat je het ter sprake moet brengen, ben je namelijk het probleem zelf aan het creëren bij de ander. Dit is veelal een teken dat je er zelf nog moeite mee hebt. Als je 'anders-zijn' voor jou vanzelfsprekend is en je bent in staat om het te integreren in je leven, het bij wijze van spreken te vergeten, dan zul je er in contacten anders mee omgaan. Dan vraag je jezelf waarschijnlijk ook niet af of je het meteen in je profiel zult vermelden. Het is voor jezelf geen issue en dus komt het pas aan de orde als het voor de ander een issue is.
Mensen die jou kennen, zien jouw 'anders-zijn' niet meer. Pas als iemand tegen hen zegt: 'die vriend(in) van je in die rolstoel' of 'die vriend(in) van je met die brandwonden', dán zijn zij zich bewust dat jij wordt bedoeld en realiseren ze zich dat jij in de rolstoel zit of brandwonden hebt. En dat is mooi. In jullie contact, in jullie vriendschap zien zij de mens en niet de uiterlijkheden of beperkingen. Het gaat om de mens, de vriend(in) die je voor hen bent. Dat wil je ook in je relatie.
Wat schrijf je dan wel?
Datgene wat je in een normaal contact over jezelf zou vertellen: wat voor type mens je bent, wat je leuke eigenschappen zijn, wat jou bezighoudt, wat je passie is, waarin je geïnteresseerd bent, waar je warm voor loopt, waarom je het waard bent om te leren kennen, waarom het voor de lezer van je profiel leuk is om met jou contact te leggen, etc.
Schrijf je dan niets over je 'anders-zijn'? Soms wel, soms niet. Dat is heel persoonlijk en er is geen vaste handelwijze voor aan te geven. Je kunt je misschien beter afvragen hoe je de ander wilt aangeven dat je 'anders' bent. Zoals ik hierboven al schreef kun je het als probleem presenteren, maar je kunt ook aangeven wat je wél kunt of hebt in plaats van het benoemen van datgene dat je niet meer kunt of hebt. Vertel dat het glas halfvol is, in plaats van half leeg.
Jij hebt makkelijk praten!
Misschien denk je nu "zij heeft makkelijk praten, zo simpel is dat niet". Ik praat daar inderdaad makkelijk over omdat ik ervaringsdeskundige ben. Mijn levensmotto is dat je naar je mogelijkheden moet kijken en niet naar je beperkingen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik ondanks mijn beperkingen nog veel wél kan en bereik. Dat me dat vaak meer energie en moeite kost dan iemand die die beperkingen niet heeft, is een gegeven waar ik allang niet meer bij stil sta. Ik heb gemerkt dat juist ook in niéuwe contacten mijn gesprekspartners al heel snel de mens achter mijn handicap zien. Vooral omdat ik, zoals men zegt, een positieve uitstraling heb. Zij kunnen dat alleen zien en voelen doordat ik hen laat kijken naar wie ik ben en door hun blik van de rolstoel weg te halen. Als jij dat met je profiel ook doet, leg je leuke nieuwe contacten en wordt 2009 een prachtig jaar voor je.
Wil je een keer in een telefoongesprek ontdekken hoe ik je daarbij kan helpen? Heb je concrete vragen over dit onderwerp of wil je me jouw profiel voorleggen zodat ik je tips kan geven? Mail me gerust en we maken een afspraak voor dat telefoongesprek! Ik help je graag verder.