Vandaag werd de eerste Formule 1 race na de corona lockdown gereden. Ja, ik ben fan en kijk graag 😉 En eigenlijk vooral omdat ik Max Verstappen wil zien rijden (en zien winnen).
Als je het niet volgt: het eindigde in een teleurstelling, want Max viel al vroeg uit met technische problemen. Weg spanning. Ik voel bijna de neiging om uit mijn stoel op te staan en iets anders te gaan doen. Want wat is er nu nog aan?
Welke spanning voel jij bij een date?
Als je een date hebt afgesproken, voel je wellicht ook zo’n gezonde spanning. “Hoe zal zij of hij zijn?” “Hoe zal onze ontmoeting verlopen?” “Wordt het meteen het gevoel van een klik, voel ik me meteen plezierig of moet de kat nog even uit de boom gekeken worden?”
Sommige singles vertellen me dat ze, als de eerste aanblik hen niet meteen bevalt, nog net een kopje koffie drinken en weer weggaan. Anderen gaan een stukje wandelen, kijken het even aan en bepalen dan of ze nog een drankje doen. En er zijn singles die de date ingaan, over zich heen laten komen hoe het nu en bij een tweede date gaat en dan pas beslissen.
Het kan nog spannend worden
Ik heb in al die jaren geleerd dat het de moeite waard is om toch voor de televisie te blijven zitten en de wedstrijd uit te kijken. Er gebeuren vaak nog verrassende dingen; de uitslag kan altijd nog anders zijn dan ik zou verwachten. Zo ook vandaag. Het einde van de race bleek toch nog spannend. Wie had kunnen denken dat Lewis Hamilton buiten het podium terecht zou komen en Norris erop zou staan? Hoewel Max Verstappen én zijn teamgenoot Albon uitvielen, heb ik toch genoten omdat het alsnog spannend werd.
Het kan anders lopen
Dat kan jou tijdens je date ook overkomen. In die meer dan 22 jaar dat ik nu datingcoach ben, zijn er vele stellen ontstaan uit dates die in eerste instantie ‘het’ niet leken te zijn. Singles die ik coach, doen na afloop meestal verslag om hun ervaring te kunnen vertellen en ervan te kunnen leren, feedback van mij erop te krijgen. En als we dan samen doornemen hoe het is gegaan en ik ze diverse vragen stel, ontdekken ze meestal dat ‘spannend’ heel veel gezichten heeft.
Hoe herken je ‘spannend’?
Natuurlijk. Je kunt meteen helemaal van je voeten geveegd willen zijn bij de eerste aanblik van je date. En bij sommigen gebeurt dat ook. Bij 96% is dat niet het geval. Betekent dat dan ook dat ‘het’ niks wordt? Nee, verre van. Want van al die stellen die elkaar daarna nog één of twee keer ontmoetten, is er een groot deel dat nu na vele jaren nog steeds blij en liefdevol naast zich kijkt naar hun partner. Dat me een kerstkaart stuurt of een trouw- of geboortekaartje om me te laten weten hoe het ze vergaat.
Als je de ruimte kunt geven aan wat je wilt voelen, het niet per se wilt beperken tot één bepaald gevoel dat je wilt ervaren, maar open kunt staan voor van alles, dan kan ‘spannend’ heel veel dimensies hebben. Kun je het op veel verschillende manieren gaan voelen en ineens in vuur en vlam staan voor elkaar.
Zo herinner ik me een stel dat op eerste date ging en waarvan de vrouw na afloop aan me vertelde dat het een leuke date was geweest, maar dat hij toch echt te klein was (7cm kleiner dan zij) en doordat hij ontslagen was en al een jaar werkloos thuis zat ook niet de gedroomde partner was. Toen we even doorpraatten, noemde ze steeds meer dingen die ze gemeenschappelijk hadden of waar ze om hadden gelachen. En ze was onder de indruk van zijn galante handelen. Hij had -zonder dat ze het had gemerkt- de rekening van hun drankjes betaald, geïnformeerd of ze wilde dat hij haar naar het station bracht, stelde voor te wachten tot de trein vertrokken was en appte nadien nog of ze goed thuisgekomen was. Je vermoedt het al: op mijn aanraden spraken ze toch nog een keer af en inmiddels zijn ze alweer 12 jaar heel gelukkig samen.
Je kunt vast al aanvoelen wat mijn advies is als het om ‘spanning’ voelen gaat: geef het een kans, laat jezelf en de ander aan elkaar wennen en ontdek de leuke, charmante, verrassende kanten aan elkaar. Je zult versteld staan waar het op uit loopt…