Vragen die ons regelmatig gesteld worden zijn: "wanneer kun je meer gaan doorvragen?" of "wanneer ga ik meer over mezelf vertellen?". Het antwoord daarop lijkt simpel: als het voor jou goed voelt. Zo simpel is het echter niet.
Onze negen jaar lange ervaring heeft ons inmiddels geleerd dat er meer factoren zijn die een rol spelen dan alleen je goede gevoel. Het belangrijkste aspect is natuurlijk de vertrouwelijkheid van informatie. Alles wat je via de mail of chat communiceert, ligt ergens vast (is ergens opgeslagen). Je hoopt natuurlijk dat degene met wie je contact hebt gelegd daar zorgvuldig mee omgaat, dat hij of zij jouw privacy waarborgt. Je kunt daar echter nooit helemaal zeker van zijn. Ben daarom dus voorzichtig.
Wanneer vertel je meer?
Zodra je de contactverzoeken hebt uitgewisseld ga je mailen (of soms chatten). Het is zeker aan te raden om na een paar mailtjes over te gaan tot een keer bellen of tot een afspraak om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Tijdens het bellen of je ontmoeting kun je elkaar meer vertellen over je leven en je gevoelens. Het is dan nog steeds aan te raden om niet je hele ziel en zaligheid meteen te delen, maar het ligt in ieder geval niet vast (tenzij een antwoordapparaat of taperecorder wordt gebruikt, maar dat komt zelden voor).
Wat vertel je dan?
Alles wat de ander een goede indruk geeft van wie jij bent. Dat kan een verhaal zijn over het gezin waar je uit komt, over het bedrijf waar je werkt of waarom je een passie hebt voor je beroep. Ook kun je een hobby hebben waarover je met verve kunt vertellen of waarover de ander graag meer wil weten. Vertel gerust waar je je vrije tijd aan besteedt of welke normen en waarden je belangrijk vindt. Eigenlijk kun je allerlei onderwerpen aanstippen, zolang je je maar realiseert dat het de bedoeling is dat ze een tipje van de sluier oplichten. Het komt voor dat je in een fundamentele discussie terechtkomt over politiek of geloof of over kinderen, maar dat is niet aan te raden. Dat soort onderwerpen zijn beter geschikt om te bespreken als je meer van elkaar weet; als je uit iemands’ levensverhaal begrijpt waardoor iemand een bepaalde keuze maakt of voorkeur heeft. Je kunt dan makkelijker en vrijer communiceren. Bij de eerste kennismakingsgesprekken zou je nog wel eens sociaal wenselijke antwoorden kunnen geven om het contact niet te verliezen of ongewild een andere indruk kunnen (willen) wekken dan goed is voor het contact. Dat bevordert het contactleggen niet.
Heikele dingen vertellen
Als je bepaalde dingen in je profiel niet hebt vermeld die wel een belangrijke rol kunnen spelen in het contact, dan is het raadzaam om die niet te lang onvermeld te laten. Voorbeelden uit onze praktijk zijn een handicap, een afwijkend gewicht of emotionele ballast (scheiding, overlijden partner, ontslag, ziekte, etc.). Doordat ze vaak voor een belangrijk deel bepalen wie je bent, zijn ze voor degene met wie je contact legt wezenlijk. Als je het gevoel hebt dat ze aanleiding kunnen zijn om het contact te verbreken is het helemaal belangrijk om ze te berde te brengen. Het helpt dan wel als je er een goed verhaal over kunt vertellen.
Hoe vertel je het?
Zoals Johan Cruijff zo wijs zegt: "elk nadeel heb z’n voordeel". Het feit dat je iets in je profiel niet direct genoemd hebt, betekent vaak dat je het als een nadeel ziet. Er zitten echter vaak aspecten aan die ervoor zorgen dat je daardoor juist interessanter, aantrekkelijker, boeiender kunt zijn voor je date. Elke ervaring leert je immers iets en maakt je wijzer, sterker, veelzijdiger, etc. Door voor jezelf eerst op een rijtje te zetten wat het jou heeft gebracht, zul je ook makkelijker de juiste woorden kunnen vinden om aan het je date te vertellen.
Wil je je eigen ervaringen met anderen delen, vermeld ze dan op dit blog. Daar hebben we allemaal wat aan.