Ruikertjes
Het is bijna Sinterklaas en op menig wensenlijstje staat een geurtje. Eau de Toilette of parfum, after shave, een douchegel of bodylotion; er staat meestal bij van welk merk het geurtje gewenst wordt. Geur is dan ook een wezenlijk onderdeel van je presentatie.

Onbewust toets je namelijk of degene die je ontmoet lekker ruikt. Een subjectief begrip natuurlijk. Er zijn stellen waarbij een van beiden altijd een sterke transpiratiegeur heeft, die door buitenstaanders als onplezierig wordt ervaren. Bij het stel zelf blijkt het soms niet eens op te vallen of een issue te zijn. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die vinden dat iemand een te sterke parfumgeur om zich heen heeft hangen; de eigen omgeving van diegene is daaraan gewend en merkt het niet eens meer op.

Klopt je geur met je profiel?

Wist je dat je onbewust bij een ontmoeting de geur meeneemt in je toetsing van het ‘kloppen’ van het totaalplaatje? Bij het kijken naar de zoekresultaten kijk je eerst al of de foto’s en de profieltekst congruent zijn, of ze in lijn liggen. Een foto waarop je non-verbaal heel gesloten staat (armen over elkaar, afgewend van de kijker) accentueert niet echt een profieltekst waarin staat dat je heel open en spontaan bent; het is zelfs de vraag wie je echt bent. Met de geur is dat net zo. Als je in je profiel hebt staan dat je representatief en verzorgd bent, verwacht de ander niet dat je een sterke lichaamsgeur hebt (die niet wordt bedekt met een deodorant of bodylotion). Vraag je dus eens af hoe dat bij jou is? Klopt je geur met je profiel?

Wat kun je er aan doen om lekker te ruiken?

*    vraag aan een goede vriend(in), familielid of collega eens eerlijk hoe die vindt dat je ruikt. Je geeft de ander daarmee de kans om het soms toch lastige onderwerp van (lichaams)geur te bespreken. Als je niet lekker ruikt, dan krijg je dat op dat moment wel boven tafel – zeker als je goed tussen de regels doorleest (-luistert).

*    ben je bewust van de geur van mensen in je omgeving. Je prikkelt daarmee je reukorgaan en je wordt alerter op geuren. Je gaat bovendien herkennen welke geuren je lekker vindt en welke minder.

*   ga eens naar een drogisterij of parfumerie en laat eens een aantal keren een geur op je hand spuiten. Wacht een paar uur en ruik dan nog eens hoe de geur dan ruikt. Je krijgt dan de beste indruk of je je dan nog steeds met de geur wilt identificeren, of je ‘m vindt passen bij jezelf.

*     zorg dat je meerdere geuren in je toilettas hebt. Zo kun je voor je de deur uit gaat de geur kiezen die bij je stemming past, die je bij de gelegenheid vindt passen of die bij het weer past. Op warme dagen in de zomer is een lichte geur vaak geschikter dan een zwaardere geur die je voor een uitgaansavond kiest. Als je gaat dineren in een à la carte restaurant is het vaak beter om een neutrale geur te kiezen om de geuren van het eten niet te doorkruisen.

Als je de juiste geurkeuze maakt, zul je merken dat je af en toe complimenten krijgt. En zelfs kan het zijn dat iemand op de geur afkomt; het contact is dan makkelijk gelegd!