In een coachingsgesprek kwam afgelopen week aan de orde of de betreffende partners ‘voor elkaar gaan’. Of ze onvoorwaardelijk kiezen voor elkaar.
‘Ergens voor gaan’ wordt vaak gebruikt om aan te duiden dat je je ergens helemaal voor inzet. Je wilt er bij wijze van spreken ‘koste wat kost’ een succes van maken. In een relatie betekent dat, dat je je optimaal inspant om samen gelukkig te zijn. Je doet er alles aan de ander te laten voelen dat die belangrijk is voor je, dat je van hem/haar houdt en graag samen wilt zijn. Als het goed zit, gaat dat trouwens vanzelf; kost het je geen moeite.
Afmeten hoeveel je van elkaar houdt kun je niet. Het valt niet waar te nemen of de ander net zoveel van jou houdt als jij van die ander. Toch ‘weet’ je wanneer het goed voelt, wanneer jullie gevoelens voor elkaar in balans zijn. Dan zijn jullie antennes goed op elkaar afgesteld; kun je bij wijze van spreken elkaars gedachten lezen.
Toch kan er een periode of situatie in je relatie zijn, dat je net niet helemaal goed op elkaar bent afgestemd; er zit ruis op de lijn. Het is dan van belang om je gevoel met elkaar te delen; de ander te vertellen wat er is dat ervoor zorgt dat je je niet helemaal prettig voelt in je relatie. Samen praten, elkaar omarmen, letterlijk de handen naar elkaar uitsteken, zorgt ervoor dat je de afstand meestal weer kunt overbruggen.
Soms lukt dat wat minder makkelijk. Bijvoorbeeld omdat één van beiden verliefd is geworden op een ander. Welke keuze er dan ook gemaakt wordt, belangrijk is en blijft dat het stel dat met elkaar de toekomst in gaat, onvoorwaardelijk voor elkaar kiest. Dán heeft hun relatie namelijk een basis om op te bouwen. Dan kun je samen de toekomst in én aan.